Koruyucu Ürünler

Baret

Baret, Kişisel Koruyucu En Önemli Ekipman

Baret, inşaat, maden gibi çalışma alanlarında baş bölgesinin zarar görme ihtimaline karşı takılmaktadır. Yüksekten bir cisim düşmesine ya da herhangi bir nesne ile çarpışma ihtimaline karşı koruma sağlamaktadır. Ağır yaralanmalara karşı koruyucu bir nesne olarak görev görmektedir. Baret kask koruyucu modellerin cilt ile teması olan bölgelerinin sağlığa olumsuz etkileri olabilecek malzemelerden üretilmemesi gerekmektedir. Hijyenik açıdan da iş sağlığına uygun olarak üretilen kaliteli malzemelerden üretilmiş olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Yağmura ve soğuğa karşı koruma özellikleri ile son derece kullanışlı nitelikli ürünlerdir. Sert bir malzemeden üretilmiş üst kısmı bulunmaktadır. Baretlerin üst kısımları içinde yer alan kayış sayesinde başa oturtulmaktadır. Kayışlar ile baretlerin üst kısmı arasında var olan boşluk, baret içi iç kaplaması sayesinde darbe emici materyaller ile kaplanmış olmaktadır. Baretler başa kayış ile oturtularak baret çene bağı ile sabitlenmesi sağlanmaktadır. Baretin içinde yer alan 4 ila 6 adet kayışlar ile her kafaya göre ayarlanabilmesi ve başa tam olarak oturması güvenlik açısından son derece gerekli bir durumdur. Havalandırma delikleri olan modelleri ile oldukça ferahlatıcı olması sağlanmaktadır. Kimi modellerde bu delikler açılıp kapanabilmektedir. Uzun süre kullanımda bu havalandırma delikleri sayesinde baş bölgesinin rahatlaması sağlanmaktadır. Kötü hava koşullarına karşı öne çıkık ön kısmı sayesinde yağmurdan da koruma sağlamaktadır. Alın kısmına denk gelen noktalarda ter bantları bulunmaktadır. Bu sayede de sıcak havalarda bedenen çalışan kişilerin rahat bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Terin bantlar sayesinde yüze inmesini engellenmektedir. Daha konforlu bir çalışma olanağı sunmuş olmaktadır. Ayrıca baretlerin ter bantları sabit olabildiği gibi değiştirilebilir modelleri de bulunmaktadır. Deri ya da kumaş yapıda olarak üretilen ter bantları alın kısmını kaplamaktadır. Elektrik çarpmalarına karşı da baş bölgesi için koruma sağlayan baretler, aynı zamanda kimyasallara ve UV ışınlarına karşıda koruma için kullanılmaktadır. Baretler, ABS plastik ya da polietilen malzemelerden imal edilmekte olup yalıtkan malzeme kullanılması güvenlik açısından son derece önem teşkil etmektedir. Baretin baş üstü dış kabuk kısmı darbelere karşı dayanıklı materyaller ile üretilmektedir. İş güvenliğini sağlayan baretlerin EN 397 standardına uygun olarak üretilen ürünlerden olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İş elbiselerinden biri olarak kabul edilen baretler, hayati bir önem taşımaktadır ve mutlaka kullanılması gereken en önemli kişisel güvenlik materyalidir.

Baret Renkleri ve İfadeleri

Baretler renk başlıkları altında farklı anlamlar ifade etmektedir. Genel olarak renkler dikkate alınarak çalışan kişilerce kullanılmaktadır. Ayrıca işletmelerin ya da şantiyelerin kendi iç yönetimine özel olarak da uygulamalar yapılması söz konusu olabilmektedir. Baret renklerinin anlamları çalışan kişileri ayırt etmek amacı geliştirilmiştir. Beyaz baretler genel olarak yöneticilerin, teknik personelin ya da ziyaretçilerin taktığı modellerdir. Sarı baret kullanımını işçiler için tasarlanmıştır. Mavi baret bakım grubu, teknik ekip ve elemanlarını ifade etmektedir. Yeşil baret sağlık personellerini kullandığı baretler olarak ifade edilmektedir. Doğal afetlerde ya da acil durumlarda sıklıkla yeşil renkteki baretlerle karşılaşılmaktadır. Kırmızı baret ise yangın, savunma personeli ve kalite kontrol ve iş güvenliği ekiplerine istinaden tasarlanmış ürünlerdir. Turuncu baret ise ustabaşı ya da teknisyenler tarafından kullanılmaktadır. Diğer baretlerde de olduğu gibi takılması mutlaka zorunludur. Diğer baret renkleri arasında da siyah baret ve pembe baret çeşitleri de bulunmaktadır. Bu baret çeşitleri de yine inşaat, maden, petrol ve gaz, gemi inşaat ve tersane alanları gibi yüksek risk içeren çalışma alanları için tasarlanmıştır. Modern ve hafif tasarımlar olmasına rağmen maksimum koruma sağlamaktadırlar. Kimi modellerinde kısa siperlik bulunmakta ve çok daha geniş görüş alanı sağlamaktadır. Yüksekliği ayarlanabilir modeller ile daha güvenli ve de konforlu kullanım sağlanmaktadır. Baret kullanımları mutlaka ihmal edilmemelidir. Fırlayan ya da düşen ağır ve keskin malzemelerin baş yaralanmalarına karşı korumaktadır. Sert malzemelere karşı çarpma risklerinden ve de meydana gelebilecek kazalardan korumaktadır. Baretlerin yapısı gereği neme, ısıya, suya, aside ve tere karşı dayanıklı olduğu gibi yağa ve elektriğe karşı da koruma sağlamaktadır. Yalıtkan malzemelerden üretilmektedir. Terletemeyecek şekilde tasarlanan baretlerin kullanılması gerekmektedir. Havalandırma aralıkları en az beş milimetre olacak şekilde dizayn edilmelidir. Ayarlanabilir ölçülerde olan baretler tercih edilerek bant aralıkları sağlam bir şekilde birleştirilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ek olarak baretlerin içi ile üst noktaları arasındaki mesafenin en az 30 milimetre olması gerekmektedir. Eğimli çalışmalarda kafadan düşmemesi ve delinme gerilimlerine karşı da 50 Hz 20.000 V değerlerde 3 dakika kadar koruma sağlayabilecek şekilde tasarlanan yalıtkanlığa sahip ürünlerin tercih edilmesine özen gösterilmedir. TS 2429 da belirtilen mekanik testlere karşı dirençli olması gerekmektedir.

Doğru Baret Seçiminin Önemi

Baret standartları belirli ölçülerde teknik özelliklere sahip olmalıdır. Bunlar arasında en önemli olanları ise öncelikle EN 397 normuna sahip olması gerekmeleri bulunmaktadır. Isıya, aside, tere, elektriğe gibi birçok etkene karşı dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması gerekmektedir. Baş çevre bantları ayarlanabilir ve genişlikleri de otuz milimetreden daha az olmamasına dikkat edilmelidir. Ter bantları sabit olabileceği gibi sökülebilir de olabilmektedir. Ancak alın kısmını kapsayacak şekilde dizayn edilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Hava alacak şekilde tasarlanan baretler koruyucu yastık, plastik köpüğü ya da kauçuk ve benzeri esnek materyallerden üretilmelidir. Çene kayışları da uygun malzemelerde üretilen en az 13 milimetre eninde ve de ayarlanabilir modellerde olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Üst kısımlarının ağırlığı 450 gramdan fazla olmaması gereklidir. Kullanan kişilerin fiziksel özelliklerine ve de kafa yapılarına uygun olarak doğru baret seçimi yapmak doğru ve de uygun bir koruma sağlayacaktır. Uyumlu baret kullanımı baretlerin kullanım sürelerinin de uzamasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kullanıcıya ve de çalışma ortamına göre baret seçiminin yapılması son derece önemlidir. Risk değerlendirilmesine karşı üç farklı baş bölgesini koruma seçenekleri bulunmaktadır. Bunların arasında endüstriyel darbe baretleri, endüstriyel emniyet baretleri veya yüksek performanslı endüstriyel emniyet baretleri bulunmaktadır. Çalışma ortamına göre işverenin bunlardan birini seçmesi gereklidir. EN 397: 1995 ve EN 14052: 2005 standartlarına yönelik kabuk ve iç teçhizat materyallerine uygun malzemeler kullanılması gerekmektedir. Alev direnci, şok emilimi ya da dirençlere yönelik belirtilen standartlara uygun olan ürünlerin tercih edilmesi zorunludur. Aynı zamandan bağlantı noktalarının sağlamlığına, elektrik yalıtım özelliklerine, erimiş metal sıçramalarına ve yüksek sıcaklıklara karşı dirençli olan baretlerin kullanılması gerekmektedir. Dikey darbe, yanal darbeler, transvers sıkıştırma kuvvetleri gibi risk analizlerinden tanımlanan etkenlere karşı koruma sağlayabilmesi zorunlu kılınmıştır. Patlama tehlikesi bulunan çalışma ortamlarında ise antielektrostatik özeliklere sahip baretlerin kullanılması gerekmektedir. Yüksek sıcaklık bulunan çalışma ortamlarında da iyi havalandırma delikleri olan baretlerin tercih edilmesi gereklidir. Baretlerin kafadan düşmesine engel olacak şekilde tasarlanan baretlerin seçilmesi önerilmektedir. Göz ya da yüz koruması, kulak koruyucuları gibi ya da lambalar gibi ek aksesuarların kullanımına da uyumlu olması gereklidir.

Çalışma Yerlerine Göre Baret Kullanımları

Çalışma ortamlarına göre baret modelleri de değişkenlik göstermektedir. Şapkalı baret, TS EN 812 standartlarına uygun olarak seçilmesi gereken baret çeşitlerindendir. Havalandırma delikleri ile terlemeyi engelleyen özellikleri taşıması gerekmektedir. Arka kısmında kafaya tam olarak oturabilmesini sağlayan ayar bandının bulunması gereklidir. İç kısmında ise darbelere karşı sünger kullanımının olması şarttır. Diğer koruma ürünleri olan göz, solunum gibi ürünler ile de uyumlu olması gerekmektedir. Bu modeller çarpmalara karşı ya da kesilmelere yönelik koruma sağlamaktadır. Ancak yüksekten düşen cisimlere karşı bir koruyucu nitelikleri bulunmamaktadır. Bu yüzden kullanım esnasında dikkatli olunması gerekmektedir. Yüksekten düşen cisimlerin ağırlığı 1 kilogramı geçmediği takdirde kullanıma uygun bir modeldir. Kep baret kullanım alanları arasında ambarlar, zabıta ve güvenlik görevlilerinin bulunduğu belediyeler, bahçe park düzenlemelerinin yapıldığı yerler, kapalı ortamlardaki bakım ve onarımlarda, depolama tesislerinde, lojistik firmalarında, akaryakıt ve gıda sektörü ve havaalanları ya da otoyollar gibi alanlar bulunmaktadır. Baret inşaat alanlarında kullanıma uygun olmayan bu modeller, bu gibi çalışma alanlarında kullanılmaması gereken ürünler arasında yer almaktadır. Baret çeşitleri işçi tipi baretler ya da mühendis tipi baretler olmak üzere ayrıldığı gibi madenci, dağcı, elektrikçi veya ağır sanayi bareti olarak da çeşitlere de ayrılmaktadır. Baret kullanımı en yaygın kişisel koruyucu donanımlara sahip ürünler arasında yer almaktadır. Çalışanların güvenliğini sağlamak üzere mutlaka temin edilmesi gereken ürünler kategorisinde bulunmaktadır. Herhangi bir olası kaza riskine karşı temin edilerek çalışanların kullanılması zorunlu tutulan koruma ekipmanlarından biridir. Baret kullanım ömrü polietilen malzemelerden yapılmış ise 3 ABS olduğu takdirde 5 yıl olarak belirtilmektedir. Hiç kullanılmamış olsa dahi ömrünü tamamlamış olarak kabul edilmektedir. Kullanılan baretler ise kullanım sıklığı, güneş altında kalma süresi ve herhangi bir şekilde düşme ya da çarpma gibi kazalar ile karşılaşma durumuna ve sıklığına göre kullanım süresi de azalmaktadır. Kompozit yapısı üzerinde görülmeyen çatlamalar olabilmektedir. İnşaat alanlarında güneş altında uzun süreler çalışmalar yapıldığı için UV ışınları bu kompozit malzemenin yapısını bozacaktır. Bu nedenle de dayanıklılıkları azalacak ve yıpranmaya başlayacaktır. Özellikle inşaat sektöründe yıpranma oranı oldukça yüksek olduğu için mutlaka her yıl baretlerin değiştirilmesi önerilmektedir. Baretlerin standartlara uygun üretilmiş olması, CE uygunluğuna sahip olması son derece önem arz etmektedir. EN standartlara uygunluğunun belgelendirildiği ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

Baret Ek Eşyaları İle Önlemlerinizi Arttırın

Baretler, iş güvenliği açısından mutlaka kullanılması ve de önem verilmesi gereken iş güvenliği elbiseleri arasında yer almaktadır. Özellikle de madenlerde hayati önem taşımaktadırlar. Madenler için üretilen baret lambası modelleri de oldukça kullanışlı bir üründür. Arama kurtarma ekipleri tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Baret lambalı modeller baretlerin genellikle üst orta kısmına monte edilmiş olarak tasarlanmış ürünlerdir. Baret feneri ve baret üstü fener de baret aksesuarları arasında yer almaktadır. Parlak LED ve beyaz ya da sarı ışıklı olmaktadırlar. Kırmızı, mavi ve turuncu gibi renk çeşitlerine sahiptirler. Pilli ya da şarj edilebilir çeşitleri de mevcuttur. Kafaya uyumlu ve esnek lastikleri olmalı ve rahatlıkla sabitlenebilmesi gerekmektedir. Şarjlı modelleri ilk kullanım öncesinde belirtilen sürede şarj etmek gereklidir. Bazı çalışma ortamlarında parlayıcı ve de patlayıcı maddelerle yoğun bir şekilde uğraşıp çalışan yerlerde patlayıcı bir ortam oluşabilmektedir. Bu nedenle bu tarz iş yerlerinde kullanılan elektrikli aletlerin daha farklı olması gerekmektedir. Ex-proof elektrikli aletler kullanımı tavsiye edilmektedir. Baret kulaklığı da kulaklıkların gürültüden korunması amacıyla üretilmiştir. Bu kulaklıklar barete takılabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Baret isimlik yazılabilen ya da etiket yapıştırılabilen ürün modelleri de bulunmaktadır. İş güvenlik önlemlerinin bir diğer parçalarından biri olarak güvenliğin her zaman önemli olduğunu hatırlatması gibi bir görevi de bulunmaktadır. Aynı zamanda da çalışanlara profesyonel bir görünüm kazandırmaktadır. Baret etiketleri ayrıca iş araç ve makinelerinde, alet kutularında da kullanılabilmektedir. Baretlere olduğu kadar kullanılan ek gerekli koruma eşyalarına da fazlasıyla önem verilmesi gereklidir. Her biri birbirini tamamlayan nitelikte koruyucu malzemelerdir ve hayati risklere karşı çalışanları korumaktadırlar. Her ne kadar dikkat edilse de kimi durumlarda yaşanması istenmeyen bazı kazalar oluşabilmektedir. Bunların önüne geçebilmek adına kişisel korumaya öne verilmesi ve de gerekli denetimlerin yapılması gerekmektedir. İş verenin göstereceği özen ve gerekli standartlara yönelik uygulamalar ile olası kazaların önüne geçmek hedeflenmektedir. Ayrıca çalışanların da kendilerini korumaya alması ve de gerekli bütün iş güvenliği ekipmanlarını istisnasız bir şekilde kullanması gerekmektedir. Bu sayede daha güvenli bir çalışma ortamı oluşması sağlanabilecektir. Bu koruyucu ekipmanlar ile baş bölgesinin korunması ve olumsuz sonuçlara neden olabilecek durumlardan da koruma sağlanmaktadır.

Baret Modelleri, Özellikleri ve Fiyatları

Kişiye özel baret, işçilerden mimarlara, mühendislere, öğrencilere ya da üst yönetime hitap etmekte ve de kişiselleştirilebilmektedir. Kişiye özel kullanım hijyen açısından da oldukça önem arz etmektedir. Sıcak havalarda terleme, her ne kadar baş bölgesi havalanabilse de kullanılan ter bantlarından ötürü mutlaka yaşanmaktadır. Bu nedenle bu gibi ürünlerin kişisel kullanıma sahip olması tavsiye edilmektedir. Baret siperlik modelleri de sıvı kimyasal maddeler, metal eritme, taşlama, laboratuvarlarda, döküm işleri, kaynak esnasında kıvılcımlara karşı yüzü ve de gözleri korumak için kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Baret iş güvenliği açısından son derece önem verilmesi gereken bir konudur. Düzenli kontrollerinin yapılması ve kullanım sürelerine uyulması gereken ekipmanlardır. Gözle görülen bir hasarının olmaması onun tamamen sağlam ve de kullanılabilir olduğu anlamına gelmemektedir. Raf ömrü son derece dikkat edilmesi gereken bir önemli bir noktadır. Bütün olarak değil bir ekipmanın tüm bölgelerinin ayrı bir şekilde değerlendirilip incelenmesi gerekmektedir. Bu konuda bilgili ve de yetkin kişilerin yaptıkları denetlemelere uymak hayati açıdan son derece önemli bir konudur. Baret dış yüzeyleri 3ila 5 yıl arasında sağlamlıklarını koruyabilirken baretlerin iç kısımlarının raf ömrü çok daha az olabilmektedir. Bu nedenler bir bütün olarak incelenip değerlendirilmesi, hiç kullanılmamış olsa dahi kontroller ve denetlemeler esnasında bütün özelliklerine bakılması gerekmektedir. Ayrıca unutulmaması gereken bir diğer konu da bu ekipmanların tehlikeyi yok etmediği, bunun için dizayn edilmediği sadece olası risklerin ortadan kaldırılması konusunda yapılmış olan çalışmalara istinaden risklerin olasılığını göz önünde bulundurularak gerçekleşebilecek tehlikelerin şiddetini ya da hasarını azaltmaya yardımcı olacak koruyucu ekipmanlar arasında yer almaktadır. Bu nedenlerden ötürü çalışma ortamlarında olası risklere karşı her zaman tetikte olmaya ve de dikkatli olmaya çalışmak gerekmektedir. Bunların yanında baret ve diğer ekipmanlarının kullanımını ihmal etmemek gerekmektedir. Çalışma alanlarının oluşturduğu riskler olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle kullanılması gereken hayati önem taşıyan bu ürünlerin kullanılması her daim önem arz etmektedir. Baret fiyatları, baret modellerine ve de özelliklerine göre değişmekte olup birçok çeşidi ve rengini bulabileceğiniz bu ürünlere Trendyol üzerinden ulaşabilmeniz mümkündür.

Baret Nerelerde Kullanılır?

Baret modelleri iş güvenliği açısından son derece önemli ve etkili ürünler olmasıyla bilinir. Baretlerin inşaatlarda, şantiyelerde ve birtakım işyerlerinde geniş kapsamlı bir kullanım amacı mevcuttur. Baret ürünleri kişiyi dışarıdan gelecek fazla ısı, kimyasal maddeler, sert cisimler gibi her türlü olumsuz etkene karşı koruduğu için mutlaka kullanılması gerekir. Olumsuz hava koşullarında çalışan kişiler ısıya karşı dayanıklı baretleri tercih edebilir. Bareti kullanan kişinin iş süresi boyunca hiçbir şekilde kafasından çıkarmaması gerekir. Bazı baret modelleri olumsuz koşullarda uyarı vererek baretin çıkarılması gerektiğini belirtebilir. Bu gibi durumlarda hızlı bir şekilde baret değişimi gerçekleştirilmelidir. Baret ürünlerini mesleğinizin gerektirdiği tüm ortamlarda içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Beyaz Bareti Kimler Takar?

Baretler renklerine göre ayrılarak iş yerlerinde hiyerarşik bir düzen oluşmasına yardımcı olur. Baret renkleri beyaz, sarı, mavi, turuncu ve yeşil olmak üzere beşe ayrılır. Şantiye ve inşaat alanlarında her düzeyde çalışan için farklı bir renge sahip baret tercih edilir. Baretlerin her renginin kendine ait bir anlamı mevcuttur. Bu renk ayrılığı iş hayatına birtakım disiplinler ve kolaylıklar getirebilir. Beyaz baret modellerini yalnızca iş yerinde bulunan yöneticiler ve teknik personeller kullanılır. Aynı zamanda iş yerine gelen ziyaretçilere de beyaz baret verilir. Tüm işyerlerinde beyaz baret takmak kişinin statü düzeyini anlamak için zorunluluk niteliği taşır. Beyaz baret kullanımı yönetici, teknisyen ve ziyaretçilerin sahadaki diğer personellerden ayrılarak fark edilmesi için de oldukça önemlidir. Bazı zamanlarda mimar ya da mühendislerin de beyaz baret taktığını görebilirsiniz.

Baret Nasıl Takılır?

Baret takım aşamasından önce kendinize uygun olan bareti ürün özelliklerini inceleyerek tercih etmeniz gerekir. Ayarlanabilir vidalı modelleri kafa yapınıza göre darlaştırabilir ya da bol hale getirebilirsiniz. Baretin lastikli ve yumuşak kısmının iç tarafta olması ve kafanızla uyum içine girmesi önemlidir. Bu lastikli kısım çalışma esnasında rahat etmeniz için özel olarak tasarlanır. Kafa yapınızla tam olarak uyum sağlayan baretler siz ürünü taktıktan sonra düşmeden ya da çıkmadan işlevini yerine getirir. Baretin size uyum sağlaması için satın alırken ürün ölçülerine dikkat etmeniz gerekir. Bareti taktıktan sonra kendinize uygun ayarları dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Baretlerde baş çevre bandı ayarlanabilir olan modeller oldukça kolay takılabilir bir özelliğe sahiptir. Bareti taktıktan sonra ter bandı bölgesinin alnınızı kaplayıp kaplamadığını da göz önünde bulundurarak tercih yapmanız tavsiye edilir.